16:00

IK Vista /ÖIS

Referat

Ivar poängräddare på Egnahem

Hade det varit hockey så hade mötena med Egnahem kallats för back to back-möte. Lyckligtvis är det fotboll som spelas så vi slipper både att snöra skridskor och att frysa i gamla islador. Runnåkra IP på Huskvarnaberget bjöd på en nyfrisserad matta och perfekt fotbollsväder, 17 grader och lätt duggregn. Bortalaget ställde upp med liknande trupp som i hemmamötet medan hemmalaget hade bytt ut större delen av laget från föregående match. Ovissheten var påtaglig inför avspark.

1:a perioden
Det märks direkt att det är en helt annan inställning i det rödklädda laget som omgående tar tag i initiativet och skapar ett par fina längre anfall. Den "ofrivilliga yttermittfältaren" Noel har konserverat målformen och får efter ett av dessa anfall till en klassisk tåfjutt som letar sig in i mål precis intill stolpen och Vista tar ledningen redan efter fyra minuter. Bara minuten senare bryter man ett anfallsförsök från EBK och Wide får en djupledsboll, vänder upp serverar Pelle som får ett skapligt läge men avslutetsmiter strax utanför mål. Det är två lag som verkligen försöker att spela fotboll och dessutom ligger båda lagen bra defensivt och det skapas inte så många farligheter. Men det som skapas kommer från bortalaget. 15 minuter in i perioden rycker sig Wide fri från sin bevakning, men den duktiga hemmamålvakten är påpassligt ute och stör tillräckligt för att avslutet ska gå utanför. Två minuter senare får Pelle ett fint nickläge på en precisionshörna från Jonathan men nicken går tyvärr utanför. Hemmalaget har få avslut på mål och försöker mest hitta genomskärare, men Olle i mål är vaken och avvärjer med vältajmade utrusningar. 0-1 står sig perioden ut.

2:a perioden
I inledningen av period två har EBK lite mer boll än bortalaget och man skapar sig också ett par lägen genom ett genombrott på vänsterkanten och ett avslut utifrån men Olle är på tårna och fredar sitt mål föredömligt. Tio minuter in i perioden får Jonathan ett möjligheten att skalla in en fint slagen hörna från Elias, men även denna gång går bollen utanför. I EBK:s uppspel direkt efter hörnan stressar Elias en hemmaförsvarare till en felpass till Wide som måttar med högerbössan, men skott seglar strax utanför stolpen. Egnahem lyfter upp spelet i slutet av perioden och i periodens sista skälvande sekunder skär man igenom en perfekt avvägd passning mellan backarna i Vista fram till en frispringande anfallare som kan skjuta in kvitteringen till 1-1.

3:e perioden
Den tredje perioden fortsätter som de två första med småtrevligt spel och två lag som gör mycket rätt taktiskt. Efter sju spelade minuter har bortalaget en inspark som slås långt men tyvärr nickas tillbaka, en snabb djupledspassning senare är en hemmaspelare fri och trycker upp bollen i Olles högra kryss, 2-1 till EBK. Vistaspelarna hämtar sig från chocken omgående och skapar flertalet bra lägen som sätter hemmamålvakten på prov som får gör några riktigt kvalificerade räddningar. Bortalaget går ner på två backar och trycker på framåt för att få in en boll och med fem minuter kvar får man hörna. Hörnan är fint slagen och landar frmaför mål, hemmalaget får inte bort bollen och i tumultet dyker Ivar upp som gubben i lådan och tofflar in kvitteringen till bortaföljets stora jubel. Vista skapar sig ett par lägen att avgöra där Pelle har den absolut vassaste chansen när han tar med sig bollen på bröstet förbi sin back och sånär lyckas sätta bollen mellan benen på den utrusande målvakten. Resultatet står sig tiden ut, förlustsviten är bruten och matchen slutar 2-2.

Sammanfattning
Vilken skillnad i inställning jämfört med matchen helgen innan. Killarna tog med sig känslan från de fem sista minuterna av förra matchen och inledde på samma sätt i den här matchen. Alla spelare gör kanoninsatser utifrån vad vi förväntar oss av dem. Vi ligger rätt i försvaret och gör det svårt för Egnahem att komma till några direkt farliga lägen. Vi bjuder inte på lika många lägen som vi gjort i tidigare matcher och använder hela planens yta för att förflytta bollen och få motståndarna i rörelse. Vi har väldigt många anfall som innehåller 5-10 passningar och Egnahem får emellanåt slita rejält för att inte släppa till bra lägen, även om grabbarna i rött hade betydligt fler klara målchanser än hemmalaget och det är deras duktiga målvakt som gör att matchen slutar 2-2. Förhoppningsvis pumpar den här prestationen och poängen upp självförtroendet inför cupen och hösten. Fler prestationer som den här och poängen kommer börja trilla in.